Відповідальність за фейкові повідомлення про мінування - цілком реальна

Дата: 03.02.2022 14:31
Кількість переглядів: 228

Фото без опису

В Україні останнім часом почастішали випадки неправдивих повідомлень про замінування, зокрема, закладів освіти. Правоохоронці мають реагувати на всі без винятку такі повідомлення, а на час перевірки тимчасово блокувати "об'єкти мінування". Для перевірок залучаються поліцейські, медична служба, кінологи, вибухотехніки, а також МНС та комунальні служби, що призводить до відриву від планової роботи, втрати дорогоцінного часу, неприбуття на виклики та ненадання реальної допомоги людям, які дійсно її потребують. Серед населення можуть поширюватися панічні настрої, неспокій, страх за власне та життя і здоров’я рідних. Прикро, що частина таких анонімних повідомлень надходила від школярів, яким просто не хочеться вчитися. Але є й такі, як студент-першокурсник одного з Черкаських коледжів, який свідомо протягом січня через закритий телеграм-канал «мінував» школи, коледжі, житлові будинки та торгівельно-розважальні центри Черкащини, отримуючи такі завдання та оплату за їхнє виконання від російських кураторів. Завдяки цілодобовим розшуковим заходам правоохоронці встановили особу псевдомінера, затримали його в навчальному закладі та вилучили докази злочинної дільяності.
Звертаюся в першу чергу до батьків: цікавтеся віртуальним життям своєї дитини, проявляйте інтерес до «онлайнових друзів», по можливості відслідковуйте канали спілкування та тематику переписок. Дитина повинна знати, що за хибні повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками, з 16 років настає кримінальна відповідальність, а за витівки неповнолітніх школярів нестимуть відповідальність їх батьки, яким доведеться відшкодовувати завдані збитки.  

То ж варто пам’ятати, що телефонний дзвінок з погрозою, навіть якщо він вам здається просто жартом, може стати причиною кримінального провадження, а в подальшому – реального покарання.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь