Уряд вніс зміни до пілотного проєкту ,,муніципальна няня”

Дата: 16.12.2021 16:32
Кількість переглядів: 161

Сьогодні Кабінетом Міністрів затвердждено постанову ,,Про внесення змін до Порядку відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років „муніципальна няня?. 

Рішення Уряду прийняте з метою підвищення адресності надання послуги з догляду за дитиною віком до трьох років ,,муніципальна няня” саме тим групам населення, які найбільше потребують допомоги у здійсненні догляду за дітьми, зокрема за дітьми з інвалідністю, та раціонального використання обмеженого фінансування.

Послуга ,,муніципальна няня” надаватиметься для забезпечення догляду за:

– дитиною віком до трьох років, яка потребує додаткового догляду (дитина з інвалідністю до трьох років, дитина до трьох років, хвора на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок ІV ступеня, дитина до трьох років, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, якій не встановлено інвалідність);

– двома і більше дітьми віком до трьох років;

– дитиною віком до трьох років, якщо один із батьків, опікунів є особою з інвалідністю І чи ІІ групи.

Також скасовано обмеження щодо кількості дітей, за якими муніципальна няня може здійснювати догляд, оскільки послуга ,,муніципальна няня” буде надаватись виключно тим групам населення, які найбільше потребують допомоги у здійсненні догляду за дітьми.

Слід зазначити, що упродовж реалізації пілотного проекту Мінсоцполітики було виявлено низку порушень у наданні послуги ,,муніципальна няня” та зловживань з боку її отримувачів, зокрема надання однією муніципальною нянею послуг з догляду одночасно за 7–10 дітьми за різними адресами; зловживання отримувачами компенсації послуги ,,муніципальна няня” своїми правами (фіктивний вихід з відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку); укладання фіктивних договорів про здійснення догляду за дитиною, створення відповідних груп у соціальних мережах тощо.

Таким чином Уряд продовжує пошук ефективних шляхів допомоги сім’ям з дітьми та вживає заходів щодо унеможливлення зловживань у цій сфері.

Довідково

Постановою Кабінету Міністрів України від 30.05.2018 № 427 ,,Деякі питання реалізації пілотного проекту із соціального захисту сімей з дітьми та підтримки розвитку відповідального батьківства” (зі змінами) в Україні з 01.01.2019 запроваджено виплату компенсації послуги ,,муніципальна няня” в розмірі одного прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років, установленого на 1 січня відповідного року, та в розмірі двох прожиткових мінімумів – у разі догляду за дитиною з інвалідністю.

Постановою Кабінету Міністрів України від 30.01.2019 № 68 „Деякі питання надання послуги з догляду за дитиною до трьох років „муніципальна няня? (зі змінами) затверджено Порядок відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років ,,муніципальна няня”.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь