Держенергонагляд перевірив готовність теплових господарств теплопостачальних організацій до роботи в опалювальний період 2021-2022 років

Дата: 12.11.2021 15:44
Кількість переглядів: 154

Фото без опису

З метою забезпечення надійного та сталого функціонування систем теплопостачання і теплоспоживання Держенергонагляд проводить активну роботу щодо оцінки готовності енергетичних господарств суб’єктів відносин у сфері теплопостачання до роботи в опалювальний період 2021-2022 років (далі – ОП). Зокрема, працівниками відомства здійснено огляд енергетичних об’єктів, а саме джерел теплової енергії з приєднаними до них тепловими мережами.

За зверненням суб’єктів відносин у сфері теплопостачання територіальні органи Держенергонагляду беруть участь у комісіях з перевірки готовності теплових господарств до роботи в ОП.

У ході оглядів енергетичних об’єктів виявлено 2 989 порушень вимог нормативно-правових актів, діючих норм і правил (далі - НТД) у сфері теплопостачання. Керівникам суб’єктів господарювання надано рекомендації у вигляді довідок з переліком невідкладних заходів, які необхідно виконати. Наразі суб’єктами усунено 1 476 порушень (50 %).

Водночас за результатами проведених оглядів у складі відповідних комісій представниками інспекції підтверджено стан готовності 4 429 джерел теплової енергії до роботи в ОП з приєднаними до них тепловими мережами.

Крім того, Держенергонагляд (у межах компетенції) здійснює контроль виконання планів організаційно-технічних заходів з підготовки теплових господарств суб'єктів господарювання, які здійснюють діяльність з виробництва, транспортування, постачання теплової енергії, а також проведення ними гідравлічних випробувань теплових мереж на щільність та міцність, промивання і випробувань енергообладнання котелень, теплових пунктів у визначені строки.

Так, за інформацією теплогенеруючих, теплотранспортуючих і теплопостачальних організацій станом на початок листопада проведено гідравлічні випробування 12,4 тис. км теплових мереж (у двотрубному обчисленні), що складає 74 % від загальної протяжності та на 74,4 % виконано планово-попереджувальні ремонти згідно з відповідними графіками.

Основні порушення, виявлені у результаті оглядів такі:

  • не виконано повірку засобів вимірювальної техніки (манометрів, термометрів), що встановлені на теплопроводах котелень і теплових мереж;
  • не виконано ревізію мережевих насосів, що встановлені на теплопроводах;
  • не закінчено ремонтно-профілактичні роботи устаткування котелень;
  • відсутнє антикорозійне покриття на теплопроводах теплових пунктів та у теплових камерах;
  • відсутня або пошкоджена теплова ізоляція на теплопроводах теплових мереж;
  • відсутні резервні циркуляційні насоси, згідно вимог НТД та проектного рішення на центральні та індивідуальні теплові пункти;
  • не обладнані контрольно-вимірювальними приладами водопідігрівальні установки;
  • не атестована у встановленому порядку кваліфікаційна комісія для перевірки знань персоналу з вимог правил технічної експлуатації теплових установок і мереж;
  • не проводяться протиаварійні тренування з експлуатаційним персоналом котельні з фіксацією проведених заходів у «Журналі протиаварійних тренувань»;
  • пошкоджені корозією ділянки трубопроводів у котельнях.
  • встановлені контрольно вимірювальні прилади на теплопроводах (манометри) без триходових кранів або ж пристроїв, які дозволяють скинути тиск з манометра.

Крім того, Держенергонагляд проводить моніторинг своєчасного початку опалювального сезону 2020/21 року суб’єктами господарювання, які провадять діяльність з виробництва, транспортування, постачання теплової енергії.

Процес включення в роботу опалювальних котелень та пуск тепла споживачам соціальної сфери в областях України проводиться поступово за рішенням органів місцевого самоврядування, де середньодобова температура повітря протягом трьох діб поспіль становить менше +8оС.

Загалом по країні станом на 09.11.2021 включено в роботу 83% опалювальних котелень та подано теплоносій 77% соціально-важливим споживачам теплової енергії.

На 100% включено у роботу опалювальні котельні та подано теплоносій соціально-важливим споживачам у Закарпатській і Хмельницькій областях.

90% - 99% – у Волинській, Житомирській, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Луганській, Полтавській, Рівненській, Тернопільській, Харківській, Черкаській та Чернігівській областях;

80% - 89% – у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій, Львівській, Чернівецькій та областях;

70% - 79% – Сумській областях та м. Києві;

51 % – у Миколаївській області;

22 % – у Запорізькій області;

4% – у Одеській області;

1 % – у Херсонській області.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь