Порушення вимог санзаконодавства встановлено майже у кожному другому освітньому закладі області: результати перевірок Держпродспоживслужби
Впродовж серпня робочими групами, створеними органами державної влади та місцевого самоврядування, за участі фахівців Держпродспоживслужби було проведено майже 1 тис. комісійних обстежень закладів освіти з означених питань. За результатами проведених перевірок порушення вимог санітарного законодавства встановлено майже у кожному другому навчальному закладі. Минулого року цей показник складав близько 35% (кожен третій заклад).
Високий показник порушень у закладах загальної середньої освіти пов’язаний із новими вимогами, введеними Санітарним регламентом, зокрема щодо питань організації належного питного водопостачання, утримання місць загального користування, оснащення навчальних кабінетів сучасним обладнанням, організації відомчого контролю за фізичними факторами освітнього середовища (мікроклімат, освітлення, якість питної води) та ін.
Результати перевірок засвідчили, що майже у 100 освітніх закладах проведено капітальні ремонти будівель, окремих приміщень, інженерних мереж (КЗ «Черкаський навчально-реабілітаційний центр «Країна добра», Черкаська санаторна школа Черкаської обласної ради, Білозірський ліцей-опорний заклад загальної середньої освіти Білозірської сільської ради та ін.). Водночас капітального ремонту потребують 85 закладів дошкільної освіти та 97 закладів загальної середньої освіти.
Актуальним для переважної більшості закладів освіти сільської місцевості залишається забезпечення вихованців якісною питною водою. За результатами лабораторних досліджень не відповідали гігієнічним нормативам за мікробіологічними показниками 15,3% досліджених проб питної води, за санітарно-хімічними показниками – 14,9 %, у більшості закладів сільської місцевості використовуються джерела децентралізованого водопостачання.
Держпродспоживслужбою за цими фактами на адресу органів державної влади та місцевого самоврядування направлені пропозиції стосовно пошуків альтернативних джерел водопостачання, встановлення очисних фільтрів або забезпечення дітей фасованою питною водою гарантованої якості.
Проблемним залишається питання організації належного медичного забезпечення закладів освіти. Лише третина закладів загальної середньої освіти забезпечена медичними працівниками, що унеможливлює здійснення нагляду за станом здоров’я дітей, фізичним навантаженням, повноцінним, безпечним харчуванням.
За результатами моніторингу стану організації шкільного харчування, проведеного Держпродспоживслужбою цього року, було виявлено недоліки в матеріально-технічному забезпеченні майже третини шкільних харчоблоків та організації харчування дітей. Під час комісійних перевірок фахівці Держпродспоживслужби зосередили увагу на виконанні раніше наданих пропозицій щодо оснащення харчоблоків сучасним технологічним та холодильним обладнанням, оновлення обідніх залів, впровадження заходів з реформування системи шкільного харчування, затверджених Урядом, забезпечення дотримання Порядку організації харчування у закладах освіти та нових Норм харчування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України, інших розпорядчих документів.
Треба відзначити, що у більшості закладів створено належні умови для організації якісного безпечного харчування – проведено ремонти харчоблоків, оновлено застаріле обладнання, відремонтовано інженерні мережі, вирішено питання забезпечення якісною питною водою (заклади загальної середньої освіти Ватутінської ОТГ, Білозірської ОТГ, Маньківської ОТГ та ін.). Проте на сьогодні ще близько 50 закладів дошкільної та загальної середньої освіти потребують заміни оснащення.
За результатами перевірок посадовими особами Держпродспоживслужби на адресу органів місцевої влади, керівників закладів освіти направлено майже 400 приписів, пропозицій щодо усунення виявлених порушень та створення безпечного і здорового освітнього середовища. З метою збереження здоров’я дітей та недопущення ускладнень санітарно-епідемічної ситуації фахівці Держпродспоживслужби проводять наради, навчальні семінари, колегії щодо вимог санітарного законодавства до створення безпечного освітнього середовища та впровадження заходів із реформування шкільного харчування.
З метою підвищення санітарно-освітніх знань персоналу навчальних закладів було прочитано майже 800 лекцій, бесід, результати діяльності Держпродспоживслужби постійно висвітлюються у засобах масової інформації.
Наразі фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області проводять перевірки виконання наданих пропозицій та щоденні моніторингові обстеження закладів освіти щодо дотримання в них протиепідемічних заходів у період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), затверджених постановами головного державного санітарного лікаря України.
Питання перебуває на постійному контролі Держпродспоживслужби області.
За інформацією ГУ Держпродспоживслужби у Черкаській області