15 липня у Великохутірській громаді відзначили свято першого снопа - традиційний для українських земель стародавній обряд «Зажинки»

Дата: 15.07.2021 20:02
Кількість переглядів: 253

У Великохутірській громаді на хлібному лані Драбівщини за народними українськими традиціями 15 липня відзначили свято першого снопа - традиційний для українських земель стародавній обряд «Зажинки». Організатором обрядового дійства виступили голова СТОВ «АФ «Великий Хутір» Володимир Шинкаренко та голова Великохутірської сільської ради Ніна Шинкаренко. Почесними гостями нинішнього свята стали очільник області Олександр Скічко, голова Золотоніської райдержадміністрації Ірина Тернова, голова районної ради Борис Євмина, голови об’єднаних територіальних громад Золотоніщини.

Із примовляннями на добрі жнива, обрядовими піснями, обранням  Почесних Женців та Почесної Жниці, почесного укісу і освяченням  настоятелем  Петропавлівської церкви зажинкового хреста супроводжувалося свято. Адже на зажинки господарі завжди довго чекали й старанно готувалися до цієї події – вважалося, що дотримання звичаїв гарантує сприятливі жнива, а це значить, що цілий рік родина буде з хлібом.

Як зазначили гості й присутні, свято вдалося на славу! Відродження українських стародавніх традицій об'єднують людей в один народ. Багатющий скарб звичаїв наших праотців ми отримали в спадок і мусимо зберегти його та, нічого не втративши, передати нашим дітям, щоб не перервався зв'язок поколінь, щоб зберегти генетичну пам'ять нашої нації.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь